Μεσογειακή Δίαιτα

Γενικές Οδηγίες

     

    • Να καταναλώνετε λαδερά φαγητά 2 φορές τη βδομάδα
    • Να καταναλώνετε ψάρια 2 φορές τη βδομάδα
    • Κρέας, όσπρια και ζυμαρικά από 1 φορά κάθε βδομάδα
    • Συνιστώνται τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα, όπως σολομός, πέστροφα, ρέγγα, σαρδέλες και σπανάκι
    • Προτιμάτε το ελαιόλαδο και σε δεύτερο βαθμό το ηλιέλαιο
    • Να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες από φρούτα και λαχανικά
    • Σε κάθε γεύμα να περιλαμβάνεται 1 τουλάχιστον πηγή με υψηλή ποσότητα πρωτεϊνών, όπως ψάρια, άπαχο κρέας, κοτόπουλο και γαλοπούλα χωρίς πέτσα, αποβουτυρωμένο γάλα, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, μαύρη σοκολάτα και ασπράδια αυγών
    • Αποφεύγετε το πρόχειρο — ετοιματζίδικο — φαγητό (fast food)
    • Να καταναλώνετε καθημερινά φυτικές ίνες, δηλαδή πλήρες ψωμί και δημητριακά, ακατέργαστο ρύζι, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, πατάτες βραστές ή ψητές και λαχανικά
    • Να πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό κάθε μέρα ή φυσικούς χυμούς, τσάι
    • Γιαούρτι χωρίς λιπαρά

Να αποφεύγονται

     

    • Οστρακοειδή
    • Τηγανισμένα ψάρια, κονσέρβες ψαριών
    • Σογιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, μαγιονέζες
    • Επεξεργασμένα κρέατα όπως σαλάμι, λουκάνικο, λιπαρά κρέατα, εντόσθια, μπέικον, κρεμώδη τυριά και κρέμα γάλακτος
    • Σοκολάτα γάλακτος, βούτυρα και βαριές σάλτσες
    • Παντζάρια, καρύδες και πολύ αλατισμένοι ξηροί καρποί
    • Μπισκότα, γλυκά, τηγανισμένες πατάτες και μαργαρίνες
    • Ζυμαρικά από λευκό αλεύρι, λευκό ρύζι και πουρές
    • Δημητριακά με γλυκαντικές ουσίες και άσπρο ψωμί
    • Λευκή ζάχαρη, μέλι, σιρόπια και τούρτες
    • Καφέδες με προσοχή στην κατανάλωση
    • Αναψυκτικά με ζάχαρη και μιλκ σέικ
    • Αλκοόλ

  • Πληροφορίες

    Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της δίαιτας περιλαμβάνουν αναλογικά υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου, όσπρια, ανεπεξέργαστα δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριού, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (κυρίως τυρί και γιαούρτι), μέτρια κατανάλωση κρασιού, και χαμηλή κατανάλωση κρέατος.

  • Περισσότερα