
Επέμβαση Whipple και αποκατάσταση της συνέχειας του πεπτικού σωλήνα
Δυστυχώς μόνο το 20% των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο του παγκρέατος έχουν χειρουργικά εξαιρέσιμη νόσο. Οι υπόλοιποι αντιμετωπίζονται μόνο με παρηγορητική χειρουργική επέμβαση.
Η μέθοδος επέμβασης εξαρτάται από την εντόπιση του όγκου. Ασθενείς με όγκο στην κεφαλή, στον αυχένα και στην αγκιστροειδή απόφυση, αντιμετωπίζονται με τη λεγόμενη επέμβαση Whipple, η οποία περιλαμβάνει την αφαίρεση του μεγαλύτερου τμήματος του παγκρέατος, του 12κτύλου, της αρχικής μοίρας της νήστιδας, της χοληδόχου κύστεως, του χοληδόχου πόρου, των λεμφαδένων της περιοχής και ενδεχομένως του άντρου του στομάχου. Η επέμβαση αυτή αποτελεί πρόκληση για κάθε χειρουργό και αποτελεί μια από τις δυσκολότερες επεμβάσεις της γενικής χειρουργικής.
Η μετεγχειρητική νοσηλεία είναι συνήθως μακρά και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και πιθανή νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Πιθανές επιπλοκές από την επέμβαση αυτή είναι η γαστρική στάση, διαφυγή από την αναστόμωση, αιμορραγία, παγκρεατικό συρίγγιο, διαπύηση τραύματος.
Για όγκους του σώματος και της ουράς του παγκρέατος η επέμβαση εκλογής είναι η ουραία παγκρεατεκτομή. Αυτή περιλαμβάνει την αφαίρεση του περιφερικού τμήματος του παγκρέατος και ενδεχομένως του σπληνός, κάτι το οποίο εξαρτάται από τη θέση του όγκου και την εμπειρία του χειρουργού.
Μετεγχειρητικά, οι ασθενείς είναι πιθανό να χρειαστεί να υποβληθούν σε συμπληρωματική χημειοθεραπεία για χρονική περίοδο 6 μηνών.
Οι ασθενείς με σταδίου ΙΙΙ νόσο, υποβάλλονται σε συνδυασμό χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας, αλλά η πρόγνωση είναι χειρότερη σε σχέση με τα στάδια Ι και ΙΙ.
Ασθενείς με νόσο σταδίου VI αντιμετωπίζονται μόνο με χημειοθεραπεία. Σε περίπτωση ίκτερου τοποθετείται stent στο χοληδόχου πόρο.