Η σκληροθεραπεία είναι μέθοδος αντιμετώπισης φλεβών που προκαλούν προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως στην περίπτωση των κιρσών του οισοφάγου ή σε ηπιότερες καταστάσεις, όπως οι ευρυαγγείες. Συνίσταται στη χορήγηση ειδικού διαλύματος μέσα στη φλέβα, το οποίο προκαλεί σκλήρυνση της φλέβας, ουλοποίηση του αυλού και σταδιακή αντικατάστασή της από ινώδη ιστό.
Η σκληροθεραπεία των κιρσών του οισοφάγου γίνεται κατά τη διάρκεια της γαστροσκόπησης υπό άμεση όραση. Αφορά ασθενείς με πυλαία υπέρταση και οι οποίοι προσέρχονται λόγω αιμορραγίας από το ανώτερο πεπτικό συνήθως με τη μορφή της αιματέμεσης.
Ως μέθοδος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1939 για την αντιμετώπιση κιρσών οισοφάγου. Τα τελευταία χρόνια γίνεται με τη χρήση εύκαμπτων γαστροσκοπίων και τα ποσοστά επιτυχίας είναι ιδιαίτερα υψηλά. Το ποσοστό υποτροπής μετά από 1 συνεδρία σκληροθεραπείας αγγίζει το 6% και αφορά συνήθως προχωρημένα στάδια κίρρωσης.
Η επέμβαση γίνεται συνήθως σε κατάσταση ήπιας καταστολής με τη μέθοδο «ελευθέρας χειρός» (hand free technique) με την έγχυση της σκληρυντικής ουσίας εντός της φλέβας, οδηγώντας στην σταδιακή ουλοποίηση και με τον τρόπο αυτό στην αποσυμφόρηση των κιρσών που αιμορραγούν.
Η ίνωση εμφανίζεται μετά από 15-30 ημέρες. Είναι πιθανό να χρειαστούν και επαναληπτικές συνεδρίες σκληροθεραπείας για την ολοκλήρωση της θεραπευτικής αγωγής. Αυτή μπορεί να γίνει μετά από 5-7 ημέρες και να επαναλαμβάνεται κατά διαστήματα ανά 1-3 βδομάδες.
Επιλοκές Μεθόδου
- Τοπικές, όπως άλγος, διάτρηση οισοφάγου, εμπύρετο, αιμορραγία, εξελκώσεις, στένωση οισοφάγου
- Περιοχικές, όπως μεσοθωρακίτιδα και πλευροδιαφραγματικές συλλογές
- Συστηματικές όπως πνευμονία, σήψη, βακτηριακή περιτονίτιδα, σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας ενηλίκων, θρόμβωση πυλαίας φλέβας, πνευμονικό οίδημα, περικαρδίτιδα, διάχυτη ενδαγγειακή πήξη και βρογχιοοισοφαγικό συρίγγιο.
Αντενδείξεις Μεθόδου
- Κατακλυσμιαία αιμορραγία
- Ολιγαιμικό shock
- Παλαιότερη αποτυχία της μεθόδου
- Διαταραχές πηκτικότητας
- Ιστορικό αλλεργίας στη σκληρυντική ουσία
Κυριότερες σληρυντικές ουσίες σε χρήση
- Πολιδοκανόλη
- Ολεϊκή αιθανολαμίνη
- Αλκυλιούχο υδροδιαλυτό άλας STS
- Αιθυλική αλκοόλη
- Sodium morhuate 5%
Οι ενέσεις γίνονται συνήθως περί τα 2 εκ. άνωθεν της γαστροοισοφαγικής συμβολής και η συνολικά χορηγούμενη ποσότητα δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 15 ml ανά συνεδρία.