Η λήψη μιας σειράς μέτρων μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου στομάχου. Ξεκινώντας από τις διατροφικές συνήθειες, όπως προαναφέρθηκε, έχει μεγάλη σημασία η σωστή διατήρηση των τροφίμων, η κατανάλωση φρέσκων λαχανικών και φρούτων, καθώς και πράσινου τσαγιού, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση παστών τροφών. Η μείωση του σωματικού βάρους σε υπέρβαρα άτομα, έχει επίσης ευεργετική επίδραση. Υπάρχουν και κάποια δεδομένα στην παγκόσμια βιβλιογραφία σχετικά με τη λήψη βιταμινούχων σκευασμάτων (Α, C, E και σελήνιο) αλλά ακόμα δεν έχει πλήρως εξακριβωθεί ο ρόλος τους.
Εξίσου σημαντική είναι και η αποφυγή του καπνίσματος, δεδομένου ότι ο καπνός θεωρείται προεξάρχουσα αιτία ανάπτυξης καρκίνου, όχι μόνο στο στομάχι αλλά και σε άλλα όργανα.
Μεγάλο θέμα στην παγκόσμια βιβλιογραφία αποτελεί η λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και η καταπολέμηση του ως παράγοντας μείωσης της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου στομάχου. Τα δεδομένα είναι αμφιλεγόμενα σχετικά με την καταλληλότερη αγωγή. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για την ανίχνευση του H. Pylori στον οργανισμό:
- Εξέταση αίματος για την εύρεση αντισωμάτων
- Γαστροσκόπηση και βιοψία από διάφορες περιοχές του κεντρικού και περιφερικού στομάχου και εξέταση στο μικροσκόπιο
- CLO test
- Τεστ ουρίας
Η αποφυγή των παραπάνω παραγόντων φαίνεται πως βοηθά σημαντικά στη μείωση της πιθανότητας καρκίνου στομάχου.
Μια σειρά παραγόντων έχουν ενοχοποιηθεί για την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του οργάνου. Η παρουσία τους φυσικά δε σημαίνει ότι ένας ασθενής οπωσδήποτε θα νοσήσει αλλά ότι έχει αυξημένη πιθανότητα κάποια στιγμή στη ζωή του να εμφανίσει τη νόσο σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Οι κυριότεροι επιβαρυντικοί παράγοντες που έχουν αναγνωριστεί είναι:
- Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori) Ανευρίσκεται σε μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που υποβάλλονται σε γαστροσκόπηση και η παρουσία του δε σημαίνει υποχρεωτικά ότι ο ασθενής θα παρουσιάσει τη νόσο, εκτός αν συνυπάρχουν οι κατάλληλες τοπικές συνθήκες για την υπέρμετρη ανάπτυξή του. Ενοχοποιείται για την ανάπτυξη καρκίνου στομάχου, κυρίως στο περιφερικό τμήμα του οργάνου λόγω της χρόνιας λοίμωξης που προκαλεί. Συνδέεται με την ανάπτυξη λεμφώματος και έχει κεφαλαιώδη σημασία η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή με αντιβιοτικά σχήματα πριν η λοίμωξή του προκαλέσει την εμφάνιση κακοήθειας.
- MALT λέμφωμα. Ασθενείς που στο παρελθόν έχουν θεραπευθεί για το συγκεκριμένο τύπο, έχουν αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου στομάχου.
- Φύλο. Ο καρκίνος του στομάχου είναι πιο συχνός στο ανδρικό φύλο
- Η αυξημένη ηλικία
- Εθνικότητα. Είναι πιο συχνή η εμφάνιση της κακοήθειας σε άτομα από την Ιαπωνία, σε ισπανόφωνους και σε άτομα από τη μαύρη φυλή.
- Διατροφή. Η κατανάλωση παστών τροφών και κρέατος ενοχοποιείται για την αυξημένη πιθανότητα καρκίνου στομάχου
- Κάπνισμα
- Παχυσαρκία
- Προηγούμενη επέμβαση στο στομάχι
- Ομάδα αίματος Α
- Νόσος Menetrier ( υπερτροφική γαστροπάθεια)
- Ατροφική γαστρίτιδα
- Κακοήθης αναιμία. Έλλειψη βιταμίνης Β12.
- Κληρονομικές μορφές καρκίνου στομάχου. Είναι γνωστή η σχέση μεταξύ καρκίνου στομάχου και νόσου FAP, HNPCC και μεταλλαγμένων γονιδίων όπως BRCA 1 και BRCA 2.
- Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στομάχου.
- Παρουσία πολυπόδων στο στομάχι.
- Λοίμωξη από το ιό Epstein-Barr.
- Ανοσολογική ανεπάρκεια.
- Ενασχόληση με επαγγέλματα όπως ανθρακωρύχοι, εργάτες σε βιομηχανίες πλαστικών κτλ.
Δυστυχώς ο καρκίνος στομάχου σπάνια εμφανίζει συμπτώματα στα πρώτα στάδια και για το λόγο αυτό είναι δύσκολη η διάγνωση του σε πρώιμη φάση. Τα σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Απώλεια όρεξης
- Απώλεια βάρους
- Κοιλιακό άλγος
- Αίσθημα δυσφορίας
- Αίσθημα πληρότητας και φούσκωμα μετά την κατανάλωση μικρού γεύματος
- Αίσθημα καύσου, δυσπεψία
- Ναυτία και έμετος που μπορεί να συνοδεύεται από απώλεια αίματος
- Δυσανεξία στην κατανάλωση κρέατος