- Βλέπω αίμα στην κένωση. Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω;
Σε περιπτώσεις που διαπιστώσετε αίμα στις κενώσεις είτε στη λεκάνη είτε στο χαρτί τουαλέτας θα πρέπει να συμβουλευτείτε χειρουργό για το ενδεχόμενο να υποκρύπτεται παθολογία στο έντερό σας. Απαραίτητη είναι σε πρώτη φάση η διενέργεια δακτυλικής εξέτασης και ακολούθως ολικής κολονοσκόπησης ή ορθοσιγμοειδοσκόπησης.
- Τι είναι η κολονοσκόπηση;
Πρόκειται για τη βασική εξέταση ελέγχου του παχέος εντέρου, όπου εισάγεται ειδικός καθετήρας με οπτικές ίνες από το ορθό και ελέγχεται όλο το παχύ έντερο μέχρι τη συμβολή του με το λεπτό έντερο. Εκτελείται σε γαστρεντερολογικό ιατρείο και συνήθως χορηγείται ήπια αναισθησία, κατόπιν κατάλληλης προετοιμασίας ώστε ο εντερικός αυλός να είναι κενός από περιεχόμενο. Εκτός από τον οπτικό έλεγχο με την κολονοσκόπηση, μας δίνεται η δυνατότητα να αφαιρέσουμε ύποπτες βλάβες ή να πάρουμε βιοψία από πολύποδες για το ενδεχόμενο κακοήθειας.
- Τι είναι ο πολύποδας;
Πρόκειται για βλεννογονικό μόρφωμα που απαντάται σε οποιοδήποτε σημείο του εντέρου και ενδέχεται να υποκρύπτει κακοήθεια. Συνήθως όμως πρόκειται για καλοήθεις βλάβες. Μπορεί να έχει μίσχο ή όχι.
- Πώς γίνεται η βιοψία στο παχύ έντερο;
Κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης με τη βοήθεια ειδικού καθετήρα βιοψίας που εισάγεται μέσα από το κολονοσκόπιο.
- Σε τι στάδιο βρίσκεται ο καρκίνος μου;
Το στάδιο του καρκίνου θα καθοριστεί από τον απαραίτητο προεγχειρητικό έλεγχο και από το αποτέλεσμα της ιστολογικής εξέτασης του παρασκευάσματος μετά από την επέμβαση.
- Ποια η πρόγνωση;
Η πρόγνωση καθορίζεται από το στάδιο της νόσου και από τη μορφή της κακοήθειας. Είναι καλύτερη στα πρώτα στάδια και σταδιακά επιδεινώνεται.
- Σε ποιας ειδικότητας ιατρούς πρέπει να απευθυνθώ;
Απαραίτητη σε κάθε περίπτωση είναι η σύσταση συμβουλίου που απαρτίζεται από το χειρουργό, τον ογκολόγο και τον ακτινοθεραπευτή.
- Τι είδους επέμβαση πρέπει να κάνω;
Το είδος της επέμβασης καθορίζεται από την εντόπιση και την έκταση της βλάβης (σε λεμφαδένες και παρακείμενα ή απομακρυσμένα όργανα)
- Τι επιπλοκές έχει η επέμβαση που θα υποβληθώ;
Κάθε επέμβαση στο παχύ έντερο παρουσιάζει κάποια ποσοστά επιπλοκών. Θα πρέπει ο χειρουργός να ενημερώνει με λεπτομέρεια τον ασθενή πριν την επέμβαση για την πιθανότητα εμφάνισης των επιπλοκών αυτών και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν.
- Τι άλλη θεραπεία πρέπει να ακολουθήσω;
Πολλές φορές είναι απαραίτητη η συμπληρωματική χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία για την ολοκλήρωση της θεραπευτικής στρατηγικής. Αυτό καθορίζεται από το στάδιο της νόσου.
- Τι επιπλοκές έχει αυτή η θεραπεία;
Οι επιπλοκές των συμπληρωματικών θεραπειών θα πρέπει να παρουσιάζονται με λεπτομέρειες στους ασθενείς πριν την έναρξη των θεραπειών αυτών και να αντιμετωπίζονται έγκαιρα.
- Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνω πριν την επέμβαση;
Ο απαραίτητος προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος, καρδιολογικό έλεγχο και αξονική κοιλίας και θώρακα
- Τι είδους διατροφή πρέπει να ακολουθήσω μετά την επέμβαση;
Συνιστάται για 10 ημέρες μετά την επέμβαση να ακολουθείται συγκεκριμένη δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών.
- Τι είναι η κολοστομία και πότε θα πρέπει να γίνεται;
Η κολοστομία είναι η έξοδος του κεντρικού τμήματος του παχέος εντέρου στο αριστερό πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα και η καθήλωσή του με κατάλληλες ραφές. Γίνεται όταν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την άμεση αναστόμωση του εντέρου ή όταν αφαιρείται ο πρωκτός για ογκολογικούς λόγους.
- Η κολοστομία θα είναι μόνιμη;
Μόνιμη είναι σε περιπτώσεις που διενεργείται κοιλιοπερινεϊκή εκτομή.
- Τι είναι η ειλεοστομία και πότε θα πρέπει να αποκαθίσταται;
Είναι η έξοδος του τελικού τμήματος του ειλεού στο δεξιό πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα με στόχο της προστασία της αναστόμωσης στο παχύ έντερο. Η σύγκλεισή της γίνεται συνήθως 2-3 μήνες αργότερα.
- Τι είδους περιποίηση θέλουν οι στομίες;
Για την περιποίηση των στομιών υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες και ο ασθενής εκπαιδεύεται κατάλληλα πριν την έξοδό του από το Νοσοκομείο.
- Πότε πρέπει να αρχίσω χημειοθεραπεία;
Η χρονική στιγμή της έναρξης της χημειοθεραπείας και ο χρόνος αποπεράτωσής της καθορίζεται από τον θεράποντα ογκολόγο.
- Ποιες οι πιθανότητες υποτροπής;
Αυτές καθορίζονται από το στάδιο της νόσου καθώς και από την ανταπόκριση του ασθενούς στη θεραπεία.
- Τι θεραπεία πρέπει να κάνω αν υποτροπιάσει ο καρκίνος;
Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις περιλαμβάνουν νέα χειρουργική επέμβαση, συμπληρωματική χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, ανάλογα με το είδος, την εντόπιση και την έκταση της υποτροπής.
- Πώς αντιμετωπίζονται οι μεταστάσεις;
Οι μεταστάσεις από ΚΠΕ-Ο αντιμετωπίζονται με το συνδυασμό χειρουργικής επέμβασης, χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας, ανάλογα με την εντόπιση και την έκταση της νόσου.
- Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω μετά από μια κολεκτομή και κάθε πότε;
Ο μετεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει τη λήψη ιστορικού και την κλινική εξέταση σε συνδυασμό με εξετάσεις αίματος, κολονοσκόπηση και απεικονιστικό έλεγχο ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τα οποία καθορίζονται από τη θεραπευτική ομάδα.
- Τι είναι τα σύνδρομα οικογενούς πολυποδίασης και τι πρέπει να προσέχει η οικογένειά μου;
Πρόκειται για μια σειρά γενετικών νοσημάτων, η παρουσία των οποίων συνδέεται με αυξημένα ποσοστά καρκίνου παχέος εντέρου. Απαραίτητη είναι η έγκαιρη εντόπισή τους μέσω ελέγχου με κολονοσκόπηση στα μέλη οικογενειών που υπάρχουν οι αντίστοιχες ενδείξεις, ξεκινώντας τον έλεγχο από νεαρή ηλικία που καθορίζεται από το κάθε νόσημα.