• Βλέπω αίμα στην κένωση. Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω;
    Σε περιπτώσεις που διαπιστώσετε αίμα στις κενώσεις είτε στη λεκάνη είτε στο χαρτί τουαλέτας θα πρέπει να συμβουλευτείτε χειρουργό για το ενδεχόμενο να υποκρύπτεται παθολογία στο έντερό σας. Απαραίτητη είναι σε πρώτη φάση η διενέργεια δακτυλικής εξέτασης και ακολούθως ολικής κολονοσκόπησης ή ορθοσιγμοειδοσκόπησης.

 

  • Τι είναι η κολονοσκόπηση; 
    Πρόκειται για τη βασική εξέταση ελέγχου του παχέος εντέρου, όπου εισάγεται ειδικός καθετήρας με οπτικές ίνες από το ορθό και ελέγχεται όλο το παχύ έντερο μέχρι τη συμβολή του με το λεπτό έντερο. Εκτελείται σε γαστρεντερολογικό ιατρείο και συνήθως χορηγείται ήπια αναισθησία, κατόπιν κατάλληλης προετοιμασίας ώστε ο εντερικός αυλός να είναι κενός από περιεχόμενο. Εκτός από τον οπτικό έλεγχο με την κολονοσκόπηση, μας δίνεται η δυνατότητα να αφαιρέσουμε ύποπτες βλάβες ή να πάρουμε βιοψία από πολύποδες για το ενδεχόμενο κακοήθειας.

 

  • Τι είναι ο πολύποδας; 
    Πρόκειται για βλεννογονικό μόρφωμα που απαντάται σε οποιοδήποτε σημείο του εντέρου και ενδέχεται να υποκρύπτει κακοήθεια. Συνήθως όμως πρόκειται για καλοήθεις βλάβες. Μπορεί να έχει μίσχο ή όχι.

 

  • Πώς γίνεται η βιοψία στο παχύ έντερο; 
    Κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης με τη βοήθεια ειδικού καθετήρα βιοψίας που εισάγεται μέσα από το κολονοσκόπιο.

 

  • Σε τι στάδιο βρίσκεται ο καρκίνος μου; 
    Το στάδιο του καρκίνου θα καθοριστεί από τον απαραίτητο προεγχειρητικό έλεγχο και από το αποτέλεσμα της ιστολογικής εξέτασης του παρασκευάσματος μετά από την επέμβαση.

 

  • Ποια η πρόγνωση; 
    Η πρόγνωση καθορίζεται από το στάδιο της νόσου και από τη μορφή της κακοήθειας. Είναι καλύτερη στα πρώτα στάδια και σταδιακά επιδεινώνεται.

 

  • Σε ποιας ειδικότητας ιατρούς πρέπει να απευθυνθώ; 
    Απαραίτητη σε κάθε περίπτωση είναι η σύσταση συμβουλίου που απαρτίζεται από το χειρουργό, τον ογκολόγο και τον ακτινοθεραπευτή.

 

  • Τι είδους επέμβαση πρέπει να κάνω; 
    Το είδος της επέμβασης καθορίζεται από την εντόπιση και την έκταση της βλάβης (σε λεμφαδένες και παρακείμενα ή απομακρυσμένα όργανα)

 

  • Τι επιπλοκές έχει η επέμβαση που θα υποβληθώ; 
    Κάθε επέμβαση στο παχύ έντερο παρουσιάζει κάποια ποσοστά επιπλοκών. Θα πρέπει ο χειρουργός να ενημερώνει με λεπτομέρεια τον ασθενή πριν την επέμβαση για την πιθανότητα εμφάνισης των επιπλοκών αυτών και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν.

 

  • Τι άλλη θεραπεία πρέπει να ακολουθήσω; 
    Πολλές φορές είναι απαραίτητη η συμπληρωματική χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία για την ολοκλήρωση της θεραπευτικής στρατηγικής. Αυτό καθορίζεται από το στάδιο της νόσου.

 

  • Τι επιπλοκές έχει αυτή η θεραπεία; 
    Οι επιπλοκές των συμπληρωματικών θεραπειών θα πρέπει να παρουσιάζονται με λεπτομέρειες στους ασθενείς πριν την έναρξη των θεραπειών αυτών και να αντιμετωπίζονται έγκαιρα.

 

  • Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνω πριν την επέμβαση; 
    Ο απαραίτητος προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος, καρδιολογικό έλεγχο και αξονική κοιλίας και θώρακα

 

  • Τι είδους διατροφή πρέπει να ακολουθήσω μετά την επέμβαση;
    Συνιστάται για 10 ημέρες μετά την επέμβαση να ακολουθείται συγκεκριμένη δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών.

 

  • Τι είναι η κολοστομία και πότε θα πρέπει να γίνεται; 
    Η κολοστομία είναι η έξοδος του κεντρικού τμήματος του παχέος εντέρου στο αριστερό πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα και η καθήλωσή του με κατάλληλες ραφές. Γίνεται όταν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την άμεση αναστόμωση του εντέρου ή όταν αφαιρείται ο πρωκτός για ογκολογικούς λόγους.

 

  • Η κολοστομία θα είναι μόνιμη; 
    Μόνιμη είναι σε περιπτώσεις που διενεργείται κοιλιοπερινεϊκή εκτομή.

 

  • Τι είναι η ειλεοστομία και πότε θα πρέπει να αποκαθίσταται; 
    Είναι η έξοδος του τελικού τμήματος του ειλεού στο δεξιό πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα με στόχο της προστασία της αναστόμωσης στο παχύ έντερο. Η σύγκλεισή της γίνεται συνήθως 2-3 μήνες αργότερα.

 

  • Τι είδους περιποίηση θέλουν οι στομίες; 
    Για την περιποίηση των στομιών υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες και ο ασθενής εκπαιδεύεται κατάλληλα πριν την έξοδό του από το Νοσοκομείο.

 

  • Πότε πρέπει να αρχίσω χημειοθεραπεία; 
    Η χρονική στιγμή της έναρξης της χημειοθεραπείας και ο χρόνος αποπεράτωσής της καθορίζεται από τον θεράποντα ογκολόγο.

 

  • Ποιες οι πιθανότητες υποτροπής; 
    Αυτές καθορίζονται από το στάδιο της νόσου καθώς και από την ανταπόκριση του ασθενούς στη θεραπεία.

 

  • Τι θεραπεία πρέπει να κάνω αν υποτροπιάσει ο καρκίνος; 
    Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις περιλαμβάνουν νέα χειρουργική επέμβαση, συμπληρωματική χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, ανάλογα με το είδος, την εντόπιση και την έκταση της υποτροπής.

 

  • Πώς αντιμετωπίζονται οι μεταστάσεις; 
    Οι μεταστάσεις από ΚΠΕ-Ο αντιμετωπίζονται με το συνδυασμό χειρουργικής επέμβασης, χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας, ανάλογα με την εντόπιση και την έκταση της νόσου.

 

  • Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω μετά από μια κολεκτομή και κάθε πότε; 
    Ο μετεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει τη λήψη ιστορικού και την κλινική εξέταση σε συνδυασμό με εξετάσεις αίματος, κολονοσκόπηση και απεικονιστικό έλεγχο ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τα οποία καθορίζονται από τη θεραπευτική ομάδα.

 

  • Τι είναι τα σύνδρομα οικογενούς πολυποδίασης και τι πρέπει να προσέχει η οικογένειά μου;
    Πρόκειται για μια σειρά γενετικών νοσημάτων, η παρουσία των οποίων συνδέεται με αυξημένα ποσοστά καρκίνου παχέος εντέρου. Απαραίτητη είναι η έγκαιρη εντόπισή τους μέσω ελέγχου με κολονοσκόπηση στα μέλη οικογενειών που υπάρχουν οι αντίστοιχες ενδείξεις, ξεκινώντας τον έλεγχο από νεαρή ηλικία που καθορίζεται από το κάθε νόσημα.
  • Έχω έναν όζο στο θυρεοειδή. Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω;  
    Πρώτα χρειάζεται ψυχραιμία και καλή συνεργασία με τον ενδοκρινολόγο και το θεράποντα χειρουργό που θα συστήσουν τον απαραίτητο έλεγχο. Οι περισσότεροι όζοι είναι καλοήθεις και δεν απαιτούν θεραπεία παρά μόνο παρακολούθηση. Απαραίτητες είναι οι εξετάσεις αίματος για τα επίπεδα των ορμονών Τ3, Τ4, TSH. Ακολούθως συστήνεται η διενέργεια υπερηχογραφήματος και αν κριθεί απαραίτητο να γίνει και βιοψία από τον όζο. Στο διαγνωστικό έλεγχο περιλαμβάνεται και το σπινθηρογράφημα του θυρεοειδούςτο οποίο θα μας δείξει αν ο όζος είναι ψυχρός, δηλαδή χαμηλής λειτουργικότητας ή θερμός δηλαδή υψηλής λειτουργικότητας και θα καθορίσει έτσι και την πιθανότητα κακοήθειας. (5-7% για τους ψυχρούς και 19-21% για τους θερμούς)                                   

 

  • Πονάει η βιοψία με λεπτή βελόνη; 
    Η βιοψία με λεπτή βελόνη δεν πονάει, είναι εύκολη και διενεργείται απλά και γρήγορα, χωρίς να είναι απαραίτητη η αναισθησία.

 

  • Τι αποτελέσματα έχει; 
    Μπορεί να είναι θετική ή αρνητική για κακοήθεια ή να αναφέρει κυτταρική ατυπία, γεγονός το οποίο καθορίζει και τη θεραπευτική στρατηγική μας.

 

  • Τι είδους καρκίνο έχω; 
    Το είδος της κακοήθειας θα καθοριστεί από την ιστολογική εξέταση της βιοψίας δια λεπτή βελόνη και από το ιστολογικό παρασκεύασμα της θυρεοειδεκτομής. Συχνότερη μορφή κακοήθειας είναι το θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς.

 

  • Πώς αντιμετωπίζεται η μορφή αυτή; 
    Κάθε μορφή κακοήθειας έχει και τη δική της  θεραπευτική στρατηγική. Κύριο ρόλο στις κακοήθειες του θυρεοειδούς παίζει φυσικά η χειρουργική επέμβαση.

 

  • Ποια η πρόγνωσή του; 
    Την καλύτερη πρόγνωση έχει το θηλώδες καρκίνωμα με 10ετή επιβίωση άνω του 90% και ακολουθούν το θυλακιώδες καρκίνωμα με ελαφρά χαμηλότερη επιβίωση, το μυελοειδές καρκίνωμα με 10ετή επιβίωση στο 75-80% και τέλος το αδιαφοροποίητο καρκίνωμα με κακή επιβίωση, αφού μόνο το 11% των ασθενών φθάνουν την 3ετία.

 

  • Χρειάζεται να λάβω και ραδιενεργό ιώδιο μετά την επέμβαση; 
    Οι ασθενείς με μυελοειδές καρκίνωμα δεν χρειάζεται να λάβουν ιώδιο μετεγχειρητικά, μόνο οι ασθενείς με θηλώδες καρκίνωμα.

 

  • Ποιες οι παρενέργειες από το χειρουργείο; 
    Οι παρενέργειες από το χειρουργείο περιλαμβάνουν την κάκωση του παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου και του άνω λαρυγγικού νεύρου με αποτέλεσμα διαταραχές στη φώνηση, αιμορραγία, συλλογή ορώδους υγρού και όλες αντιμετωπίζονται με σωστή χειρουργική τεχνική.

 

  • Τι προετοιμασία χρειάζεται πριν την επέμβαση; 
    Οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε θυρεοειδεκτομή πρέπει να έχουν ρυθμισμένα τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών πριν οδηγηθούν στο χειρουργείο.

 

  • Ποιες οι πιθανότητες υποτροπής;
    Οι πιθανότητες υποτροπής μειώνονται από τη σωστή θεραπευτική στρατηγική, δηλαδή τη διενέργεια σωστής επέμβασης και την επακόλουθη συμπληρωματική θεραπεία αν χρειαστεί, καθώς και από την τακτική παρακολούθηση από ενδοκρινολόγο μετά την επέμβαση.

 

  • Πότε πρέπει να αφαιρούνται και οι λεμφαδένες; 
    Οι τραχηλικοί λεμφαδένες αφαιρούνται στις περιπτώσεις θυλακιώδους ή μυελοειδούς καρκινώματος και η έκταση της λεμφαδενεκτομής καθορίζεται από το είδος της κακοήθειας. Επίσης και σε περιπτώσεις θηλώδους καρκινώματος, όταν υπάρχουν ενδείξεις από τον προεγχειρητικό έλεγχο.

 

  • Σε ποια περίπτωση πρέπει να υποβληθώ σε ακτινοβολία τραχήλου; 
    Όταν οι ασθενείς δεν ανταποκριθούν στη θεραπεία με ιώδιο, απαιτείται συμπληρωματική ακτινοβόληση του τραχήλου.

 

  • Τι κάνω αν έχω βράγχος φωνής μετά το χειρουργείο; 
    Το βράγχος φωνής είναι μια συχνή παρενέργεια μετά από επέμβαση θυρεοειδεκτομής και συνήθως είναι προσωρινό. Σε περίπτωση όμως που παραμένει, ο ασθενής θα πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά για το ενδεχόμενο κάκωσης των νεύρων και παράλυσης των φωνητικών χορδών, κάτι που αντιμετωπίζεται με επιτυχία χειρουργικά.

 

  • Θα έχω ουλή στο σημείο της τομής;
    Όχι αφού το τραύμα κλείνεται σε ενδοδερμική ραφή

 

  • Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω μετά την επέμβαση και κάθε πότε πρέπει να επισκέπτομαι τον ενδοκρινολόγο; 
    Μετά την επέμβαση κάθε ασθενής πρέπει να επισκέπτεται τον ενδοκρινολόγο κάθε 6-12 μήνες και να ελέγχει τακτικά τα ορμονικά επίπεδα με εξετάσεις αίματος.

 

  • Τι φαρμακευτική αγωγή πρέπει να λαμβάνω μετά από μια θυρεοειδεκτομή; 
    Οι ασθενείς λαμβάνουν δια βίου ορμονική υποκατάσταση με μορφή χαπιών.

 

  • Τι είναι τα οικογενή σύνδρομα ενδοκρινικής νεοπλασίας και πώς μπορώ να το διαγνώσω νωρίς;
    Πρόκειται για γενετικά ελεγχόμενα σύνδρομα, τα οποία χαρακτηρίζονται από παθήσεις των ενδοκρινών αδένων του σώματος, όπως ο θυρεοειδής, το πάγκρεας, η υπόφυση, τα επινεφρίδια και οι παραθυρεοειδείς αδένες. Αν υπάρχει γνωστό ιστορικό στην οικογένεια του, πρέπει τα υπόλοιπα μέλη να εξετάζονται με γενετικό έλεγχο που στόχο έχει την ανίχνευση των γονιδιακών μεταλλάξεων.
  • Τι είδους καρκίνο έχω; 
    Το είδος του καρκίνου καθορίζεται με βάση την ιστολογική εξέταση της βλάβης από εξειδικευμένο παθολογοανατομικό εργαστήριο.

 

  • Σε ποιο σημείο του στομάχου βρίσκεται;
    Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνεται από τη γαστροσκόπηση η οποία θα προσδιορίσει που ακριβώς εντοπίζεται η βλάβη και ποιοι οι χαρακτήρες της.

 

  • Σε ποιο στάδιο βρίσκεται; 
    Το στάδιο της νόσου καθορίζεται από τον προεγχειρητικό απεικονιστικό έλεγχο καθώς και από την ιστολογική ανάλυση του παρασκευάσματος μετά τη χειρουργική επέμβαση.

 

  • Τι θεραπευτικές επιλογές έχω; 
    Οι επιλογές που διαθέτουμε για την καταπολέμηση του καρκίνου του στομάχου περιλαμβάνουν τη χειρουργική επέμβαση, τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία. Ο ακριβής συνδυασμός τους καθορίζεται από τη θεραπευτική ομάδα και είναι ειδικός για κάθε ασθενή ανάλογα με τη νόσο του.

 

  • Τι προτείνει ο γιατρός και γιατί; 
    Συνιστάται η αναζήτηση βοήθειας από εξειδικευμένα κέντρα με μεγάλη εμπειρία στον καρκίνο του στομάχου, ώστε να ληφθεί η καλύτερη δυνατή θεραπευτική απόφαση προς όφελος του ασθενούς.

 

  • Τι νεότερα δεδομένα υπάρχουν; 
    Η αντιμετώπιση του καρκίνου είναι μια διαρκώς εξελισσόμενη υπόθεση. Διαρκώς δημοσιεύονται νέες μελέτες για φάρμακα και χειρουργικές τεχνικές που υπόσχονται βελτιωμένα θεραπευτικά αποτελέσματα. Απαιτείται όμως μεγάλη προσοχή και προσεκτική αξιολόγηση αυτών από τους θεράποντες.

 

  • Υπάρχουν θεραπευτικά πρωτόκολλα στα οποία μπορώ να συμμετάσχω; 
    Η θεραπευτική ομάδα οφείλει να είναι ενημερωμένη για τα νέα δεδομένα στην καταπολέμηση του καρκίνου του στομάχου καθώς και για τα διάφορα πρωτόκολλα (θεραπείες σε πειραματικό στάδιο) ώστε από κοινού μαζί με τον ασθενή να αποφασίζουν εάν η συμμετοχή σε κάποιο από αυτά θα μπορούσε να αποφέρει θεραπευτικό όφελος.

 

  • Ποιες οι παρενέργειες από τη θεραπεία; 
    Κάθε μορφή θεραπείας ενέχει τον κίνδυνο εμφάνισης παρενεργειών που να επηρεάσουν την υγεία του ασθενούς περαιτέρω ή να οδηγήσουν στην εγκατάλειψη της συγκεκριμένης θεραπείας. Οι θεράποντες οφείλουν άμεσα να τις αναγνωρίζουν και να τις θεραπεύουν.

 

  • Πόσο θα κρατήσει η θεραπεία; 
    Οι συμπληρωματικές θεραπείες (χημειοθεραπεία-ακτινοθεραπεία) κρατούν συνήθως μερικές εβδομάδες με μικρά μεσοδιαστήματα μεταξύ τους και αμέσως μετά αξιολογείται το αποτέλεσμά τους.

 

  • Πού πρέπει να την κάνω; 
    Πάντα σε εξειδικευμένο κέντρο για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη στον ασθενή κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

 

  • Ποιες οι πιθανότητες υποτροπής; 
    Οι πιθανότητες υποτροπής καθορίζονται από την ανταπόκριση στη θεραπευτική αγωγή, καθώς και από το στάδιο της νόσου τη στιγμή της διάγνωσης.

 

  • Ποια η πρόγνωση της νόσου;
    Όσο μικρότερο το αρχικό στάδιο της νόσου και όσο καλύτερη η ανταπόκριση του ασθενούς στη θεραπεία, τόσο καλύτερη η πρόγνωση.

 

  • Εάν πρόκειται να χειρουργηθώ, πού θα πρέπει να γίνει η επέμβαση;
    Σε εξειδικευμένο κέντρο με μεγάλη εμπειρία στη χειρουργική του στομάχου και δημοσιευμένα αποτελέσματα που ανταποκρίνονται σε διεθνή πρότυπα.

 

  • Ποιες οι πιθανές επιπλοκές από την επέμβαση; 
    Οι συνηθέστερες επιπλοκές από μια επέμβαση στο στόμαχο είναι η αιμορραγία, ο ειλεός, η ρήξη της αναστόμωσης, ο τραυματισμός γειτονικών δομών. Τα ποσοστά εμφάνισης των επιπλοκών αυτών είναι μικρότερα στα κέντρα όπου υπάρχει αυξημένη εμπειρία.

 

  • Τι περιλαμβάνει η παρακολούθηση (followup) μετά την επέμβαση; 
    Λήψη ιστορικού, κλινική εξέταση, γαστροσκόπηση, αξονική τομογραφία και εξετάσεις αίματος ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τα οποία καθορίζονται από τη θεραπευτική ομάδα.

 

  • Τι θα γίνει αν αποτύχει η θεραπεία που μου έχουν προτείνει;
    Κάθε θεραπευτική προσέγγιση θα πρέπει να αξιολογείται πολύ προσεκτικά σχετικά με τα αποτελέσματά της και σε περίπτωση αποτυχίας ή εμφάνισης παρενεργειών θα πρέπει να αντικαθίσταται από άλλα θεραπευτική προσέγγιση. (second line treatment)
  • Στην οικογένειά μου υπάρχουν γυναίκες με καρκίνο μαστού. Θα πρέπει να προσέχω κι εγώ;
    Όταν σε μια οικογένεια υπάρχουν άτομα με διεγνωσμένο καρκίνο μαστού, τότε θα πρέπει να υποβάλλονται στον ενδεδειγμένο έλεγχο όλα τα θηλυκά άτομα. Η πρώτη εξέταση θα πρέπει να γίνεται σε νεαρή ηλικία και συνήθως κατά 5 έτη μικρότερη από το νεαρότερο μέλος της οικογένειας που διεγνώσθη με καρκίνο μαστού.

 

  • Τι προληπτικές εξετάσεις θα πρέπει να κάνω και πότε; 
    Οι εξετάσεις περιλαμβάνουν την κλινική εξέταση σε ειδικό κέντρο και τη διενέργεια απεικονιστικού ελέγχου με υπερηχογράφημα και μαστογραφία, ανάλογα με την ηλικία και τα ευρήματα. Σε περίπτωση ύποπτης ή πρωτοεμφανιζόμενης βλάβης θα πρέπει να εκτελείται βιοψία.

 

  • Έχω ένα μικρό ογκίδιο στο μαστό μου. Πού θα πρέπει να απευθυνθώ και τι εξετάσεις πρέπει να κάνω; 
    Πάντα σε εξειδικευμένο ιατρείο μαστού για την επιτέλεση του ελέγχου που αναφέρθηκε παραπάνω.

 

  • Πονάει η βιοψία μαστού; 
    Διενεργείται υπό τοπική αναισθησία είτε με αφαίρεση απλών κυττάρων (FNA) είτε με βιοψία πυρήνα (core-biopsy) και δεν πονάει αλλά μπορεί να προκληθεί τοπικός ερεθισμός και αιμάτωμα.

 

  • Τι είδους καρκίνο έχω;
    Το είδος του καρκίνου καθορίζεται από το αποτέλεσμα της βιοψίας και έχει μεγάλη σημασία αφού θα καθορίσει και τη θεραπευτική στρατηγική σε μεγάλο βαθμό.

 

  • Ποια η κατάλληλη θεραπεία για την περίπτωσή μου; 
    Η κατάλληλη θεραπεία καθορίζεται από το είδος της νόσου και το στάδιό της και πάντα μετά από συζήτηση και λεπτομερή πληροφόρηση της ασθενούς.

 

  • Ποιες είναι οι παρενέργειες από τη θεραπεία και πως τις αντιμετωπίζω; 
    Κάθε θεραπευτική προσέγγιση ενέχει τον κίνδυνο εμφάνισης παρενεργειών. Βασικό μέλημα της θεραπευτικής ομάδας αποτελεί η έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση των παρενεργειών αυτών.

 

  • Πώς αντιμετωπίζεται το λεμφοίδημα; 
    Υπάρχουν αρκετοί τρόποι αντιμετώπισης του λεμφοιδήματος, όπως η γυμναστική, η τοποθέτηση ελαστικών επιδέσμων και ειδικού μανικιού στο άνω άκρο. Οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την πιο κατάλληλη μέθοδο για την περίπτωσή τους.

 

  • Εκτός από το χειρουργό ποιας άλλης ειδικότητας γιατρό χρειάζομαι;
    Αναγκαία είναι η σύσταση θεραπευτικής ομάδας που εκτός από το χειρουργό περιλαμβάνει ογκολόγο, ακτινοθεραπευτή, φυσιοθεραπευτή, ψυχολόγο και πλαστικό χειρουργό.

 

  • Χρειάζεται να υποβληθώ σε χημειοθεραπεία πριν το χειρουργείο;
    Η χορήγηση χημειοθεραπείας πριν την επέμβαση (νεο-επικουρική θεραπεία) αποτελεί μια νέα μέθοδο που συνήθως εφαρμόζεται σε περιπτώσεις μεγάλων όγκων και όταν υπάρχει ισχυρή υποψία διήθησης λεμφαδένων από κακοήθη κύτταρα.

 

  • Πότε πρέπει να υποβληθώ σε ορμονοθεραπεία; 
    Για τη χορήγηση ορμονοθεραπείας πρέπει να ελεγχθεί πρώτα ότι ο όγκος έχει ορμονικούς υποδοχείς για τα οιστρογόνα ή/και την προγεστερόνη.

 

  • Πρέπει να συμμετέχω στα νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα; 
    Η συμμετοχή ή όχι μιας ασθενούς σε ερευνητικά θεραπευτικά πρωτόκολλα καθορίζεται από τα πιθανά οφέλη από τη συμμετοχή. Είναι απαραίτητη η συζήτηση και η λεπτομερής ανάλυση από τη θεραπευτική ομάδα για τα πιθανά είδη θεραπείας και τις πιθανές παρενέργειες πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.

 

  • Είμαι έγκυος και έχω καρκίνο μαστού. Ποια θεραπεία πρέπει να ακολουθήσω για να μη βλάψω το παιδί; 
    Η θεραπεία καθορίζεται τόσο από το είδος και το στάδιο της νόσου όσο και από το τρίμηνο της κύησης, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται οι θεραπευτικές παρεμβάσεις που είναι βλαβερές για το έμβρυο ή για το νεογνό κατά τη διάρκεια της γαλουχίας.

 

  • Ποια η πρόγνωση του καρκίνου του μαστού; 
    H πρόγνωση καθορίζεται με βάση τα διεθνή δεδομένα ανάλογα με το αρχικό στάδιο και το είδος της νόσου. Είναι προφανές πως όσο πρωιμότερο το στάδιο της νόσου, τόσο καλύτερη και η πρόγνωση. Σε σταδίου 1 νόσο η μέση πενταετής επιβίωση αγγίζει το 90%.

 

  • Υπάρχει περίπτωση υποτροπής;
    Υπάρχει πιθανότητα υποτροπής της νόσου είτε στη μασχάλη είτε στον άλλο μαστό είτε σε άλλο σημείο του σώματος μετά από μαστεκτομή. Η έγκαιρη ανίχνευση της υποτροπής οδηγεί σε καλύτερη πρόγνωση, λόγω άμεσης θεραπευτικής παρέμβασης.

 

  • Τι θεραπεία θα ακολουθήσω τότε; 
    Το είδος της θεραπευτικής παρέμβασης σε περίπτωση υποτροπής καθορίζεται από τη θεραπευτική ομάδα με βάση τα δεδομένα της κάθε ασθενούς, τις δυνατότητες και την εμπειρία του κάθε κέντρου, λαμβάνοντας υπόψη τις παγκόσμιες κατευθυντήριες οδηγίες.

 

  • Πώς αποκαθίσταται ο μαστός μου και πότε; 
    Το είδος και η χρονική στιγμή της αποκατάστασης (άμεσα ή απώτερα) είναι θέμα συζήτησης με τη θεραπευτική ομάδα. Η άμεση αποκατάσταση προσφέρει τεράστιο ψυχολογικό πλεονέκτημα στην ασθενή αλλά μπορεί να αντιτίθεται σε περαιτέρω θεραπευτικές παρεμβάσεις, όπως η ακτινοθεραπεία. Είναι απαραίτητος ο σαφής καθορισμός του θεραπευτικού πλάνου στο σύνολό του, ώστε να λαμβάνεται από κοινού η καλύτερη δυνατή απόφαση για την κάθε ασθενή πάνω στο θέμα της αποκατάστασης.

 

  • Θα πρέπει να προσέχει η κόρη μου;
    Σε οικογένειες με αυξημένη επίπτωση καρκίνου μαστού είναι απαραίτητο ο έλεγχος να αρχίζει σε όλα τα θηλυκά άτομα σε νεαρή ηλικία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητος και ο γενετικός έλεγχος. Ακόμα όμως κι αν δεν υπάρχει αυξημένη επίπτωση, η τακτικές επισκέψεις σε ιατρείο μαστού βοηθούν στην έγκαιρη ανίχνευση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

 

  • Τι είναι η βιοψία του φρουρού λεμφαδένα; 
    Είναι η αφαίρεση του/των λεμφαδένων που δέχονται πρώτοι τα καρκινικά κύτταρα στη μασχάλη. Αυτό γίνεται με διάφορες μεθόδους και έχει μεγάλη σημασία δεδομένου ότι καθορίζει την έκταση της βλάβης και τη θεραπευτική στρατηγική. Σε περίπτωση που ο λεμφαδένας φρουρός βρεθεί θετικός, τότε ο χειρουργός προχωρά σε πλήρη λεμφαδενικό καθαρισμό της μασχάλης. Αν ο λεμφαδένας φρουρός βρεθεί αρνητικός, τότε η επέμβαση δεν προχωρά στη μασχάλη και περιορίζεται στο μαστό, μηδενίζοντας έτσι την πιθανότητα για εμφάνιση λεμφοιδήματος μετεγχειρητικά.