Γαστροσκόπηση

Είναι μέθοδος ενδοσκοπικής ανίχνευσης βλαβών του ανώτερου γαστρεντερικού συστήματος (οισοφάγος, στόμαχος, 1η-2η μοίρα 12κτύλου) και καθορισμού της φύσης τους (καλοήθης ή κακοήθης) μέσω βιοψιών των βλαβών αυτών. Παράλληλα μέσω της γαστροσκόπησης, είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν και θεραπευτικοί χειρισμοί, όπως αφαίρεση πολυπόδων και αιμόσταση λόγω αιμορραγίας από έλκος με τη βοήθεια ειδικών καθετήρων που εισάγονται μέσω του ενδοσκοπίου και περιλαμβάνουν clips, βρόγχους απολίνωσης και ηλεκτροδιαθερμία για την καυτηρίαση των αγγείων που αιμορραγούν, τοποθέτηση stents σε ειδικές περιπτώσεις καλοήθους και κακοήθους παθήσεων.

Διαδικασία

Η εξέταση πραγματοποιείται με την είσοδο εύκαμπτου ειδικού σωλήνα από το στόμα, ο οποίος κατέρχεται μέχρι τη 2η μοίρα του 12κτύλου και ελέγχει για πιθανές ύποπτες βλάβες οι οποίες προβάλλουν στον αυλό του γαστρεντερικού σωλήνα. Ο σωλήνας λέγεται γαστροσκόπιο και φέρει οπτικές ίνες. Δηλαδή, ο εξεταστής έχει τη δυνατότητα άμεσης επισκόπησης του αυλού των οργάνων και έτσι ανιχνεύει τυχόν ύποπτες βλάβες ή έλκη. Η εξέταση κρατάει λίγα λεπτά της ώρας και μπορεί να πραγματοποιηθεί σε γαστρεντερολογικό ιατρείο, σε Μονάδες Εντατικής αλλά και στο χειρουργείο με το ασθενή σε αριστερή πλάγια κατακεκλιμένη θέση. Συνήθως χορηγείται στη αρχή  αναισθητικό σπρέι που αναισθητοποιεί το λαιμό του αρρώστου μειώνοντας το αντανακλαστικό του εμέτου και παράλληλα χορηγείται ενδοφλέβια καταστολή, για να γίνει η εξέταση απόλυτα ανεκτή. Πριν την είσοδο του οργάνου, τοποθετείται στοματοδιαστολέας έτσι ώστε ο ασθενής να μη δαγκώσει το ενδοσκόπιο και να μην τραυματιστούν τα δόντια και η γλώσσα.

Ενδείξεις

  • Αίσθημα δυσφορίας στην άνω κοιλία ή δυσπεψία που επιμένουν παρά την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή
  • Γνωστό ιστορικό έλκους με παρατεταμένα συμπτώματα παρά την κατάλληλη αγωγή
  • Κοιλιακό άλγος μετά από παρατεταμένη λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
  • Ύπαρξη ανορεξίας, ναυτίας και εμέτων και απώλεια βάρους
  • Συμπτώματα γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης που εμμένουν παρά την θεραπευτική αγωγή
  • Χρόνια σιδηροπενική αναιμία με αρνητική εξέταση από την κολονοσκόπηση
  • Επιβεβαίωση ευρημάτων άλλων εξετάσεων
  • Θεραπευτικά για την επίσχεση αιμορραγίας από το ανώτερο πεπτικό σύστημα
  • Αντιμετώπιση κιρσών

Ενδείξεις υπερηχογραφήματος

Απεικόνιση του βλεννογόνου του στομάχου σε γαστροσκόπηση

Για τη διενέργεια γαστροσκόπησης δεν απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία. Θα πρέπει ο ασθενής να είναι νηστικός για τουλάχιστον 8 ώρες πριν τη διενέργεια της εξέτασης. Καλό θα είναι πριν την εξέταση να έχει προηγηθεί καλή στοματική υγιεινή.