Πρόκειται για την προσπάθεια μέσω ενός συνόλου εξετάσεων, να αναγνωριστούν τα άτομα εκείνα που παρουσιάζουν προδιάθεση για καρκίνο παχέος εντέρου, πριν όμως εκδηλώσουν ακόμα συμπτώματα, ώστε να αντιμετωπιστούν πρώιμα και με τον τρόπο αυτό να θεραπευθούν εγκαίρως πριν την εμφάνιση μεταστάσεων, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα για μακροχρόνια επιβίωση. Παράλληλα, μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου, ανιχνεύονται κακοήθειες σε πρωιμότερο στάδιο, γεγονός που ευνοεί τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μακροχρόνια επιβίωση. Οι ασθενείς χωρίζονται σε 3 κατηγορίες ανάλογα με την πιθανότητα ανάπτυξης ΚΠΕ-Ο:
1. Ασθενείς χαμηλού κινδύνου. Πρόκειται για ασθενείς χωρίς ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό κακοήθειας, ηλικίας έως 50 ετών, οι οποίοι δεν υποβάλλονται σε κάποιον έλεγχο εκτός από την περίπτωση απώλειας αίματος από το ορθό. Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται κλινική εξέταση και ορθοσκόπηση και επί αποτυχίας αναγνώριση αιτίου αιμορραγίας, υποβάλλονται σε πλήρη κολονοσκόπηση.
2. Ασθενείς μέσου κινδύνου. Πρόκειται για άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, χωρίς παράγοντες για την ανάπτυξη ΚΠΕ-Ο και οι διαγνωστικές δοκιμασίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι:
- Δοκιμασία αναζήτησης μικρής ποσότητας αίματος στα κόπρανα. (FOBT)
- Σιγμοειδοσκόπηση κάθε 5 χρόνια
- Συνδυασμός των παραπάνω
- Βαρυούχος υποκλυσμός κάθε 5 χρόνια
- Ολική κολονοσκόπηση κάθε 10 χρόνια
3. Ασθενείς υψηλού κινδύνου.
- Ασθενείς με 1 τουλάχιστον συγγενή 1ου βαθμού με ιστορικό ΚΠΕ-Ο ή πολύποδα σε ηλικία άνω των 60 ετών
- Ασθενείς με 2 ή περίσσότερους συγγενείς 2ου βαθμού με ιστορικό ΚΠΕ-Ο
- Ασθενείς με 1 τουλάχιστον συγγενή 1ου βαθμού με ιστορικό ΚΠΕ-Ο ή πολύποδα σε ηλικία κάτω των 60 ετών
- Ασθενείς με νόσο Crohn ή ελκώδη κολίτιδα
- Ασθενείς με ιστορικό FAP
- Ασθενείς με ιστορικό HNPCC
- Ασθενείς με ιστορικό ΚΠΕ-Ο που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο παρελθόν
- Ασθενείς με πολύποδες παχέος εντέρου που έχουν διεγνωσθεί από κολονοσκόπηση
Οι παραπάνω ασθενείς υψηλού κινδύνου, υποβάλλονται σε τακτικό περιοδικό έλεγχο με σιγμοειδοσκόπηση ή ολική κολονοσκόπηση ανάλογα με το ιστορικό τους και με βάση τα παγκοσμίως αποδεκτά πρωτόκολλα και σε περίπτωση ύπαρξης κακοήθειας, υποβάλλονται σε ογκολογική κολεκτομή.