Ως σταδιοποίηση ορίζεται η διαδικασία εκείνη η οποία επιτρέπει, μέσω ενός συνόλου εξετάσεων, την πλήρη απεικόνιση και έκταση του καρκίνου του μαστού και τον καθορισμό εστιών καρκίνου σε άλλα όργανα εκτός του μαστού, ούτως ώστε να προγραμματιστεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή για την κάθε ασθενή, ανάλογα με την έκταση.
Περιλαμβάνει: α) ακτινογραφία θώρακος, για τον έλεγχο πιθανής έκτασης του καρκίνου στους πνεύμονες β) αξονική τομογραφία ολοσωματική, για την ανίχνευση μεταστατικών εστιών σε περιοχές όπως ο εγκέφαλος, η κοιλιά και οι πνεύμονες γ) scanning οστών για την επέκταση της νόσου στα οστά και δ) ΡΕΤ που μας επιτρέπει την ανίχνευση εστιών μετάστασης μικρού μεγέθους που δεν ανιχνεύονται με τις άλλες μεθόδους, βασιζόμενη στο διαφορετικό μεταβολισμό της γλυκόζης από τα καρκινικά κύτταρα, σε σχέση με τα φυσιολογικά κύτταρα.
Υπάρχουν παγκοσμίως πολλά συστήματα σταδιοποίησης του καρκίνου του μαστού. Το πλέον αποδεκτό είναι αυτό της American Joint Committee on Cancer που περιλαμβάνει τα εξής:
- Τ (μέγεθος όγκου)
- Ν (λεμφαδένες)
- Μ (μεταστάσεις σε άλλα όργανα)
Για τον πλήρη καθορισμό του σταδίου πρέπει να συνυπολογιστούν και τα 3 αυτά μεγέθη. Έτσι, ως Τ0, ορίζεται η μη ανίχνευση όγκου στο μαστό, Τis, καρκίνωμα in situ, Τ1, όγκος κάτω των 2 εκατοστών σε διάμετρο, Τ2, όγκος μεταξύ 2 και 5 εκατοστά, Τ3, όγκος άνω των 5 εκατοστών και Τ4, όγκος που διηθεί το δέρμα του μαστού ή το θωρακικό τοίχωμα.
Ως Ν0, ορίζεται η απουσία καρκινικών κυττάρων στους λεμφαδένες, Ν1, η παρουσία καρκινικών κυττάρων σε 1-3 μασχαλιαίους λεμφαδένες, Ν2, η παρουσία καρκινικών κυττάρων σε 4-9 μασχαλιαίους λεμφαδένες ή παρουσία νόσου στους έσω μαστικούς λεμφαδένες και Ν3, παρουσία καρκινικών κυττάρων σε περισσότερους από 10 μασχαλιαίου λεμφαδένες ή παρουσία καρκινικών κυττάρων σε υποκλείδιους λεμφαδένες.
Ως Μ0, ορίζεται η απουσία απομακρυσμένων μεταστάσεων και ως Μ1, η παρουσία μετάστασης σε 1 τουλάχιστον απομακρυσμένο όργανο. (ήπαρ, οστά, πνεύμονες, κεντρικό νευρικό σύστημα, επινεφρίδια κτλ.)
Με βάση τα παραπάνω, ορίζεται ένα σύστημα 4 σταδίων ( I,II,III,IV) τα οποία καθορίζουν την τελική σταδιοποίηση του κάθε καρκίνου. Το πρώτο στάδιο, θεωρείται το πρωιμότερο και έχει την καλύτερη πρόγνωση και τη μεγαλύτερη πιθανότητα θεραπείας, ενώ το τέταρτο στάδιο έχει τη χειρότερη πρόγνωση και τις μικρότερες θεραπευτικές δυνατότητες.