Είναι γεγονός πως δεν οδηγούν όλες οι επεμβάσεις σε ανάπτυξη μετεγχειρητικής κήλης. Ο χειρουργός οφείλει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή κατά τη σύγκλειση του κοιλιακού τοιχώματος κατά τη διάρκεια της αρχικής επέμβασης. Εντούτοις, ακόμα και στις περιπτώσεις με την καλύτερη δυνατή φροντίδα, είναι δυνατόν να αναπτυχθεί μετεγχειρητική κήλη. Μια σειρά παραγόντων έχει ενοχοποιηθεί σχετικά με την εμφάνιση μετεγχειρητικών κηλών, όπως:
-
Μηχανικοί παράγοντες
Ο χρόνιος βήχας, η δυσκοιλιότητα, ο μετεγχειρητικός ειλεός και η ανύψωση υπερβολικού βάρους στην άμεση μετεγχειρητική περίοδο είναι σημαντικοί παράγοντες που συνδέονται με αυξημένες ενδοκοιλιακές πιέσεις και συνεπώς με χαλάρωση του κοιλιακού τοιχώματος.
-
Παράγοντες που συνδέονται με τον ασθενή
Η κακή θρέψη, ο αλκοολισμός, ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς και τα χρόνια προβλήματα υγείας συνδέονται με αυξημένα ποσοστά μετεγχειρητικών κηλών.
-
Παράγοντες που αφορούν την επέμβαση
Η επιλογή κακής τεχνικής για τη σύγκλειση του κοιλιακού τοιχώματος, η μειωμένη αιμάτωση του τοιχώματος λόγω κακής τοποθέτησης των ραμμάτων, η διαπύηση του τραύματος και η μετεγχειρητική αιμορραγία είναι στοιχεία που προδιαθέτουν στην ανάπτυξη μετεγχειρητικών κηλών.
Τα συχνότερα συμπτώματα που παρουσιάζουν ασθενείς με μετεγχειρητική κήλη είναι:
- Προβολή ενδοκοιλιακού περιεχομένου από τον αυχένα της κήλης (συνήθως λεπτό έντερο)
- Αίσθημα βάρους
- Αίσθημα καύσου
Πόνος και ερυθρότητα, όταν η κήλη είναι περιεσφιγμένη. Στη περίπτωση αυτή το προπίπτον σπλάχνο κινδυνεύει από διαταραχή της αιμάτωσης λόγω στραγγαλισμού από το στενό αυχένα της κήλης και από νέκρωση, κάτι το οποίο οδηγεί σε άμεση χειρουργική επέμβαση.
Η διάγνωση είναι αρκετά εύκολη και στηρίζεται στη λήψη ιστορικού και στη λεπτομερή κλινική εξέταση του ασθενούς σε όρθια και κατακεκλιμένη θέση. Σε περιπτώσεις αμφιβολίας, η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται με τη βοήθεια υπερηχογραφήματος ή αξονικής τομογραφίας κοιλίας.
Πριν την επέμβαση ο χειρουργός οφείλει να προετοιμάσει τον ασθενή, ώστε να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για τη χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης της κήλης. Τα μέτρα που συνήθως συστήνονται είναι:
- Απώλεια υπερβολικού βάρους.
- Ρύθμιση του σακχάρου σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.
- Διακοπή καπνίσματος.
Σε περίπτωση που ο ασθενής λαμβάνει φάρμακα που επηρεάζουν την πηκτικότητα του αίματος, οφείλει να τα σταματήσει 3-5 μέρες προ της επέμβασης. Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει ακτινογραφία θώρακος, καρδιολογική εκτίμηση, εξετάσεις αίματος και ούρων. Το βράδυ προ της επέμβασης συνιστάται η κατανάλωση ελαφρού γεύματος, ενώ το πρωί της επέμβασης, ο ασθενής πρέπει να είναι νηστικός. Απαραίτητος είναι ο ευπρεπισμός της κοιλιάς και η αφαίρεση των τριχών από το κοιλιακό τοίχωμα πριν της επέμβαση. Οι ασθενείς ενθαρρύνονται να κάνουν μπάνιο το βράδυ προ της επέμβασης.