Χρόνια Κολίτιδα

Γενικές οδηγίες

    • Συχνή επικοινωνία μεταξύ ασθενούς, θεράποντος και κλινικού διαιτολόγου για τυχόν τροποποιήσεις στη δίαιτα
    • Σε περιόδους ύφεσης, χωρίς συμπτωματολογία, δεν απαιτούνται διατροφικοί περιορισμοί
    • Διατήρηση σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα. Επί απώλειας βάρους άμεση ενημέρωση θεράποντος ιατρού
    • Αποφυγή στρες και έντονων συγκινήσεων
    • Τακτική άσκηση και καλή ξεκούραση
    • Περιορισμός αλκοόλ και καπνίσματος, λόγω κινδύνου εμφάνισης διαρροιών

Συνιστώνται

    • Κρέας, ψάρι, κοτόπουλο βραστό ή ψητό
    • Ψωμί λευκό, φρυγανιές
    • Ρύζι, ζυμαρικά, βραστές πατάτες
    • Γάλα, φέτα, λευκά τυριά μόνο σε μικρές ποσότητες και εφόσον γίνονται ανεκτά
    • Αφθονα υγρά, χαμομήλι, χυμοί φρούτων αποστραγγισμένοι χωρίς ίνες
    • Βραστές σάλτσες σε μικρή ποσότητα
    • Βραστά λαχανικά μόνο αν είναι ανεκτά
    • Φρούτα σε μορφή κομπόστας. Στα ωμά να αποφεύγεται η φλούδα
    • Αφεψήματα, κυρίως μέντα
    • Τηγανητά, τσιγαριστά, καρυκεύματα
    • Σούπες κρέατος με μπαχαρικά, λουκάνικα, τηγανητό κρέας, αστακός, γαρίδες, στρείδια

Απαγορεύονται

    • Όσπρια, φρούτα, ωμά λαχανικά
    • Ξηροί καρποί – ξηραμένα φρούτα
    • Μαύρο ψωμί – καλαμπόκι
    • Δημητριακά με φλούδα, πχ κολοκυθόσποροι
    • Λάχανο, αγγούρι, χόρτα, κουνουπίδι και κρεμμύδι
    • Σκληρά φρούτα ή με σπόρους, όπως σταφύλια, σύκα, φράουλες, εσπεριδοειδή
    • Καφές, τσάι και αλκοόλ
    • Υποκατάστατα ζάχαρης (φρουκτόζη, μαλτόζη)
    • Αναψυκτικά του εμπορίου